Ένα νέο podcast – σύμμαχος στην καραντίνα

17 Νοεμβρίου, 2020

Σύγχρονο, δημιουργικό και ευαίσθητο. Αυτές είναι κάποιες από τις λέξεις που μπορούν περιγράψουν το νέο εγχείρημα της ηθοποιού Κατερίνας Παπανδρέου, η οποία λόγω της αδυναμίας που τρέφει για το βιβλίο και την ανάγνωση κινείται με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία ανάμεσα στο κλασσικό podcast και τα audio books.

Η ιδέα για το podcast της με τίτλο «βιβλιοφάγος» γεννήθηκε την περίοδο της καραντίνας του Μαρτίου και εκπονήθηκε τώρα, σε μία εξίσου δύσκολη στιγμή για όλους. Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη που «στήνει» η ηθοποιός αποτελείται από διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων της γενιάς του 20, 30, 40 και αποτελεί μία ιδανική λύση ακόμα και όσους δε δηλώνουν φίλοι του βιβλίου.

«Είχα στο νου μου ότι το podcast είναι κάτι πολύ φρέσκο και το κοινό στην Ελλάδα δεν είναι πολύ εξοικειωμένο με αυτό. Ξεκίνησα με τη λογική των audio books. Έχω ζήσει πολλά χρόνια στη Γερμανία και εκεί ακούνε πολύ οπότε αναρωτιόμουν γιατί δε συμβαίνει το ίδιο και στην Ελλάδα και έτσι μου γεννήθηκε αυτή η ιδέα. Στράφηκα στα διηγήματα γιατί το ολόκληρο βιβλίο απαιτεί δέσμευση και από μένα και από τον ακροατή ενώ το διήγημα μπορεί να το ακούσει και κάποιος που δεν έχει και το μεγαλύτερο ‘δόσιμο’ στη λογοτεχνία», εξηγεί η Κατερίνα.

Ο τίτλος είναι αντιπροσωπευτικός για την ίδια καθώς έτσι τη χαρακτήριζαν από παιδί. Η απήχηση που έχει η «βιβλιοφάγος» στο κοινό, μετρώντας μόνο τρία επεισόδια, ήταν ανέλπιστη για την Κατερίνα με το κοινό να την ενημερώνει συνεχώς για το τι θα ήθελε να ακούσει στη συνέχεια αλλά και το πώς κατάφερε να εντάξει το βιβλίο στην καθημερινότητά του μέσω του podcast της:

«Για τίτλο ήθελα κάτι που να δηλώνει την ταυτότητά του και να είναι αστείο γιατί η ιδέα του συγκεκριμένου podcast ενέχει τον κίνδυνο να ακούγεται πιο βαριά από ότι είναι και δεν το ήθελα αυτό. Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι μία ωραία παιδική ανάμνησή μου γιατί με φώναζαν έτσι από μικρή οπότε το ένστικτο με οδήγησε από μόνο του σε αυτό το όνομα. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον ιστότοπο…

Πηγή: makethes.gr, από τη Βιολέτα Φωτιάδη, 09.12.20