Κατερίνα Παπανδρέου

φωτογραφία: Φώτης Σκουρλέτης

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή με φώναζαν “βιβλιοφάγο”. Διάβαζα πολύ και διάβαζα πάντα δυνατά. Στο σπίτι, στο δρόμο, στην παραλία. Για κάποιο ανεξήγητο μέχρι σήμερα λόγο, στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου διάλεξα την τεχνολογική κατεύθυνση κι έτσι μετά το σχολείο σπούδασα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστημίο Μακεδονία. Κατάλαβα πολύ γρήγορα ότι τα μαθηματικά, οι ισολογισμοί και το marketing δεν ήταν για μένα και αποφάσισα να φύγω για την Αθήνα με το όνειρο να γίνω ηθοποιός.

Το διάβασμα, η ανάγνωση, η επάφη με τη λογοτεχνία συνέβαλαν στην απόφασή μου και με οδήγησαν στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Λίγο μετά την αποφοίτησή μου, από μια τρελή σύμπτωση, βρέθηκα να παίζω θέατρο στη Γερμανία. Έμαθα τη γλώσσα και έζησα τέσσερα γεμάτα χρόνια στο Άλτενμπουργκ και στη Στουτγκάρδη, δουλεύοντας ως βασικό μέλος των θιάσων του Theater und Philharmonie Thüringen και του Theaterhaus Stuttgart. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με υπέροχους ανθρώπους και να μου δοθούν επαγγελματικές ευκαιρίες που δε θα τις φανταζόμουν ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Ο ήλιος, η θάλασσα, οι φίλοι, η γλώσσα αλλά κυρίως ο έρωτας με γύρισαν πίσω κι έτσι από το καλοκαίρι του 2018 ζω και πάλι στην Αθήνα και εργάζομαι στο θέατρο. Έχω συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ.ά.

Αυτή η πρώτη, παιδική σχεδόν, αγάπη μου για τη λογοτεχνία σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε το 2020 με οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του podcast. Θέλησα να φτιάξω μια “ακουστική βιβλιοθήκη” με έργα που αγαπώ και με συγγραφείς που με συγκινούν. Η επιστροφή στη “φωνή” είναι για μένα ένα ταξίδι σε έναν κόσμο παρελθοντικό, τότε που κυριαρχούσε το ραδιόφωνο και το σταθερό τηλέφωνο, πριν κυριαρχήσουν στη ζωή μας οι εικόνες και οι οθόνες. Χρησιμοποιώντας τα μέσα που μας παρέχει η εποχή μας, θέλησα να γεφυρώσω την αποστάση των δύο αυτών κόσμων. Ευχή μου είναι το podcast αυτό να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί, να συν-κινήσει, να δώσει χαρά και να παρηγορήσει.