Το γράμμα _ Ναπολέων Λαπαθιώτης

19 Μαρτίου, 2021

” Τι να’ ταν, τάχα, εκείνο το χαρτάκι, το κιτρινισμένο απ΄ τα χρόνια, που μύριζε, και κείνο, ναφθαλίνη, – και σαν τι να γύρευε, κρυμμένο στο τσεπάκι και κλειδωμένο στην παλιά κασέλα, που είχε τόσα χρόνια ν΄ ανοιχτεί;… “

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ:

Ο Ναπολέων Λαπαθιώτης γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1888 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1909 πήρε δίπλωμα Νομικής, αλλά ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα. Αριστοκρατικά μεγαλωμένος, άριστα μορφωμένος, μοναχοπαίδι υπουργού, ανανεωτής της παράδοσης, ανοιχτά ομοφυλόφιλος, συνοδοιπόρος των κομμουνιστών, τοξικομανής, αυτόχειρας, ο Λαπαθιώτης έχει αγαπηθεί πολύ ως ποιητής αλλά το πεζό λογοτεχνικό του έργο, αν και καθόλου ευκαταφρόνητο, έχει μείνει στη σκιά, σκορπισμένο σε δυσεύρετα παλιά περιοδικά και εφημερίδες. Αυτοκτόνησε τη νύχτα της 7ης Ιανουαρίου του 1944, στο διώροφο νεοκλασικό της οικογένειάς του κάτω από το λόφο του Στρέφη, στην Αθήνα.

Το διήγημα “Το γράμμα” δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» στις 3.10.1954, δέκα χρόνια μετά το θάνατο του Ν. Λαπαθιώτη.

Μπορείτε να το διαβάσετε στον ιστότοπο του κ. Σαραντάκου: http://www.sarantakos.com/liter/lapathiotis/gramma.html

Συλλογές διηγημάτων του Ν. Λαπαθιώτη κυκλοφορούν σε επιμέλεια του Ν. Σαραντάκου από τις εκδόσεις Ερατώ.