Ο επικήδειος _ Ιωάννης Κονδυλάκης

26 Φεβρουαρίου, 2021

“ Στο δρόμο δεν ξέρω σε ποιόν ήλθεν η ιδέα ότι ήτο απαραίτητον να βγάλομε λόγο του μακαρίτη του φίλου μας. Και όλοι εσυμφώνησαν ότι ο καταλληλότερος δια ν’ αυτοσχεδιάσω και εκφωνήσω τον επικήδειον ήμουν εγώ. ”

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ:

Ο Ιωάννης Κονδυλάκης γεννήθηκε στη Βιάννο Ηρακλείου της Κρήτης το 1861. Ήταν Έλληνας λογοτέχνης, διηγηματογράφος, δημοσιογράφος και χρονογράφος. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και από τα γνωστότερα έργα του είναι ο “Πατούχας” και “Η πρώτη αγάπη”. Ως λογοτέχνης, θεωρείται από τους κύριους εκπροσώπους του ελληνικού νατουραλισμού και “πατέρας του χρονογραφήματος”, όπως τον ονόμασε πρώτος ο Παύλος Νιρβάνας.  Η γλώσσα που χρησιμοποίησε στα έργα του ήταν απλή καθαρεύουσα, διανθισμένη με το χιούμορ που πάντα συνόδευε τον συγγραφέα και κάνει ακόμη και σήμερα ευχάριστη την ανάγνωση των έργων του. Το 1920 προσβλήθηκε από ημιπληγία. Πέθανε σε ηλικία 59 ετών στο Πανάνειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου στις 25 Ιουλίου 1920.

ο διήγημα “Ο επικήδειος” δημοσιεύτηκε το 1916, στον τόμο «Όταν ήμουν δάσκαλος και άλλα διηγήματα”, εκδ. Φέξη.

Πρόσφατη έκδοση: “Ο Πατούχας – Όταν ήμουν δάσκαλος – Η πρώτη αγάπη”, επιμ: Μ. Γ. Μερακλής, εκδ. Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη.